Het laatste nieuws
bi
Nieuws:

Round Table BI Self-Service

Tags: Kennisbijeenkomsten

Na het succes van eerdere round table over Business Intelligence bij TU Delft, waren we voor de vervolgsessie, specifiek over BI Self-Service, welkom bij het UWV in Amsterdam. Vanaf de 22e etage met een prachtig uitzicht over de stad worden kennis en ervaringen gedeeld met elkaar.

De inleiding en presentatie werd verzorgd door Gerald van Leeuwen, Senior IT Architect bij UWV. Hij deelde zijn ervaringen met BI Self-Service en de (potentiele) voordelen die het oplevert zoals: Eenvoudige toegang tot brongegevens voor rapportages; snellere implementatieopties zoals mobiele ‘devices’ en cloud computing en eenvoudige, aanpasbare en collaboratieve eindgebruikersinterfaces. Verder stond Gerald ook stil bij het model van Eckerson; een nuttige referentiearchitectuur voor het opzetten van BI Self-Service.

Vooraf aan de sessie hebben wij met UWV zeven vragen geformuleerd. Deze vragen leidden tot interessante discussies. De eerste vraag waarop de deelnemers met elkaar in gesprek gingen was “Waar kan BI het beste in de organisatie worden gepositioneerd?”. UWV gaf aan dat een hybride positionering verdeeld over businessdivisies kans op goede resultaten heeft, mits er wel nauw wordt samengewerkt met de IT. De Hogeschool Utrecht onderstreepte dit deels en vertelde dat BI onderdeel is van Business Control, maar merkte tegelijkertijd wel op dat BI vaak gepositioneerd is aan de IT kant.

Een andere vraag was hoe je inzichtelijk kan maken welke data waar vandaan komt. Volgens het UWV kan dit op basis van een (breed) beschikbare lineage functie binnen de BI Self-Service architectuur. Echter vraagt dit wel om standaardisatie van beschikbare oplossingen binnen een platform gedachte of doelarchitectuur. De TU Delft vertelde dat ze in de toekomst gaan werken vanuit een drie lagenprincipe (ODS, Datavault en Datamarts) op basis waarvan de visualisatiesoftware gebruikt kan worden.


Een leuke en interactieve middag waarbij veel ervaringen met elkaar zijn gedeeld en besproken. Vrijwel alle organisatie gaven aan interesse te hebben in een vervolg. De deelnemers zijn voornamelijk benieuwd naar de ervaringen van Waternet omdat hier BI volledig Agile is georganiseerd. Wordt dus vervolgd!

Deelnemen aan AIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact