Het laatste nieuws
svb
Nieuws:

Persoonlijk Datamanagement, hoe organiseer je dit?

Tags: Kennisbijeenkomsten

Veel organisaties worstelen met het vraagstuk: ‘Hoe om te gaan met de digitale identiteit van je klant, de burger, een bezoeker of een geïnteresseerde?’ Vragen die daarbij opkomen zijn o.a.

·         hoe geeft je hier invulling aan?

·         hoe betrouwbaar zijn gegevens?

·         heeft de persoon zelf de regie?

·         hoe willen we dat organiseren?

Naar aanleiding van de uitkomsten van de eerdere sessie over Data Governance en om met elkaar antwoorden te vinden op bovengenoemde vragen, heeft SVB een aantal organisaties uitgenodigd om in een round table hierover van gedachten te wisselen.

Harmannus Kruizinga – Corporate Informatie Manager SVB - heeft tijdens deze zeer informatieve sessie  gesproken over zijn zienswijze op Persoonlijk Datamanagement. Waar het volgens hem naar toe gaat is dat ‘het individu de regie heeft over gebruik van zijn/haar gegevens door al dan niet toestemming daartoe te verlenen aan organisaties’.  Mede door de politieke druk die nu wordt opgevoerd komt Persoonlijk Datamanagement in een stroomversnelling en dienen alle organisaties hier rekening mee te (gaan) houden.

Tijdens de presentatie bleek al snel dat er niet één waarheid is, maar dat er verschillende invalshoeken zijn om deze problematiek aan te vliegen. Dit had ook zeker te maken met de diversiteit aan deelnemers aan deze round table en de diversiteit aan uitdagingen waar zij voor staan. Daarbij kwam het ethische aspect om de hoek kijken, maar ook de technische haalbaarheid, security en bijvoorbeeld het kostenaspect.

Een van de grote uitdagingen bij een succesvolle oplossing is om de verschillende eindgebruikers goed gebruik te laten maken van data en tooling en ervoor te zorgen dat de gebruikte data volledig is en klopt. Voor een succesvolle implementatie van Persoonlijk Datamanagement zullen bijvoorbeeld trainingen van eindgebruikers en met hen in gesprek gaan over de behoeften een belangrijke rol spelen.

Gedurende de hele middag hebben de UWV, DAS, Gemeente Amsterdam, IVO Rechtspraak en SVB een mooie discussie gehad over het succesvol implementeren van het concept en de ogenschijnlijke valkuilen. Hoewel er voor zulke complexe vragen niet altijd sluitende antwoorden te vinden zijn, gaven alle deelnemers toch aan met de nieuwe invalshoek aan de slag te kunnen. Kortom, een leuke en inspirerende middag!

 

Deelnemen aan AIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact