Het laatste nieuws
YAIC Event 1
Nieuws:

Young AIC Security Event

Tags: Kennisbijeenkomsten

Op 5 november vond het tweede Young AIC event plaatst. Deze keer waren we te gast bij UWV. Barry Schoorl oftewel ‘ScaryBarry’ startte de middag met een live demonstratie waarin hij liet zien welke gevaren er bestaan bij het gebruik van WiFi. Zelfs wanneer alle software en antivirus up-to-date is, kan de gebruiker van een WiFi netwerk nog steeds worden misleid en daardoor onbedoeld informatie afstaan. Daarnaast bespraken we aan het einde van zijn presentatie ook nog over een ander essentieel onderdeel van security: vertrouwen.

Ronald Oomen nam vervolgens het stokje van Barry over. In de workshop konden de deelnemers hun stem laten horen! Ronald liet ons een fragment uit de film Enemy of the State (1998) zien. Hier wordt acteur Will Smith opgejaagd door een groepering die baat heeft bij het goedkeuren van de wet ‘Telecommunications Security and Privacy Act’. In de film wordt een angstaanjagend beeld weergegeven dat suggereert dat ieder individu gevolgd kan worden en geen enkele informatie meer privé is. Hoe die fictie dicht bij de werkelijkheid ligt, bleek in 2013 uit een verklaring van voormalig medewerker van NSA Edward Snowden waarin een reeks van spionageactiviteiten van de NSA pijnlijk blootgelegd worden. Aan de hand van filmfragmenten, krantenknipsels en stellingen werden de deelnemers gevraagd stelling te nemen, waarbij we onszelf afvroegen ‘hoeveel privacy hebben we nog?’.

De derde spreker van deze middag, Steven Raspe, Information Security Risk Analyst bij ABN AMRO & voorheen security & privacy consultant bij Deloitte, nam ons mee in de wereld van databeveiliging. Met de digitalisering van onze samenleving zijn er steeds meer mogelijkheden om je werkomgeving continu bij je te dragen. Deze groei aan flexibiliteit brengt voor organisaties en hun personeel veel voordelen met zich mee; echter is er ook een keerzijde. Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met "gelekte" informatie en breuken in hun informatiebeveiliging. Onder leiding van Steven debatteerden de deelnemers over vragen zoals: Hoe veilig werk jij eigenlijk? Hoe simpel is het om informatie bij jou als werknemer vandaan te halen? Hoe kwetsbaar ben je als organisatie?

De middag sloten we af met een gezellige borrel. Het volgende YAIC event staat gepland begin volgend jaar. Hopelijk wordt het net zo’n interessante middag als dit event!

Deelnemen aan AIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact